četrtek, 13. april 2017

100 miles of Istria 2017 (171km/7120vm)


Za začetek kar priznam, da sem v sebi že dolgo vedela, da se je bom enkrat lotila. 100 majlerice.

Po vseh pretečenih trail stotkah, sem lani poleti sama pri sebi ugotovila, da v taki formi, kot sem zdaj, še nisem bila in ker leta tečejo, ni več kaj odlašati. Tako sem se kot ena prvih prijavila na 100 milj Istre. Mojo prvo 171km dolgo tekmo, kjer bo treba premagati še 7120vm navzgor in 7400vm navzdol, po tehnično precej zahtevnem terenu. Pot nas bo vodila od štarta v Labinu, po planinskih poteh, gozdnih cestah, kolovozih, travnikih, čez reke, križemkražem po Istri, vse do cilja v Umagu.
 
Z jasnim ciljem pred sabo sem tako celo jesen in zimo grizla kilometre in višince. Tekla sem sama, tekla v družbi. Tekla sem v soncu, dežju, vročini, mrazu. Tekla zjutraj, tekla zvečer, občasno tudi cele dneve. Brez slabe vesti lahko rečem, da je bil utrip življenja v teh mesecih podrejen enemu samemu cilju in ta je bil »priti v cilj«. Seveda pa so v življenju na prvem mestu še vedno ostali družina, partnerstvo in podjetje. Ne glede na veličino zastavljenega cilja, je tek za mene še vedno le hobi.  

Mislim, da sem imela v vsem tem času eno samo trening krizico. Pa še ta je prišla verjetno zato, ker smo se v nekem obdobju za vikende držali bolj doma in sem zato tekala po tisočkrat pretečenih domačih hribčkih in dolinah. V nekem trenutku se mi je zazdelo, da v Polhograjcih, ki so moj domači playground, poznam vsak kamen in korenino. Takoj ko sem spet zamenjala trening podlago, pa je spet steklo samo od sebe in o krizi ni bilo ne duha ne sluha. Koliko avantur se je nabralo vzdolž vseh pretečenih kilometrov. A o teh mogoče kakšen samostojen zapis.

Pol leta sem trdno verjela vase in se videla v cilju. Zato me je tem bolj presenetilo, ko so me v zadnjem tednu zvili dvomi. Vsak impulz, vsaka misel na Istro, je sprožila mravljinčke v želodcu. Želja priti v cilj je bila izjemno močna. Razmišljanja, kaj vse bi lahko šlo narobe na tej dolgi poti, pa tudi. Hvala bogu je enkrat za spremembo sodelovalo vsaj vreme. Suho bo, veter nam ne bo preveč nagajal, noč ne bo premrzla. Obetala se je le precej vroča sobota, a to bom že preživela, da le ne bo blata. Vreme je na tako dolgi pustolovščini skoraj glavni faktor, ki ti lahko pomaga do cilja, ali pa te ovira.

V petek se po prevzemu štartnega paketa iz Umaga peljeva v Labin, kjer bo jutri štart dogodivščine. 95km čez Istro se že na motorni pogon vleče kot jara kača. Jutri pa peške. In to ne počez, ampak kar se da naokrog. Še enkrat dlje kot danes z avtom, ter čez hribe in doline. Ali je to sploh mogoče? Mravljinčki v želodcu spet tekajo sem in tja.

Zjutraj se v Labinu odpravim na sprehod. Po trasi traila se vzpnem skozi park proti staremu delu mesta. Prebudili smo se v prekrasen dan. Piha šibak severnik, nebo je sprano od včerajšnjega dežja. Istra leži pred mano kot na dlani. Tam daleč stran vidim Učko. Tako mogočna se šopiri v daljavi. Zdi se, da je na koncu sveta, a jaz vem, da je do njenega vrha točno 40 kilometrov. Tja me bo danes popoldne vodila pot in če bo po sreči, bom njen vrh dosegla okrog polnoči. Potem pa naprej. Še 130 km. Noro! S pogledom sicer zaokrožim v smeri mojega popotovanja, a um ne dovoli res videti te razsežnosti. Na srečo je celota vedno sestavljena iz delov. In v tem trenutku si upam videti, čutiti in upati le del te poti.
 
 
Trema pa je nekam izpuhtela že pred štartnim strelom. Med ultraši se počutim, kot da sem v svojem plemenu. Zame smo bili zmagovalci vsi, ki smo si sploh upali pojaviti na štartu. V urici druženja z ultra norci pred začetkom tekme, sem v sebi spet našla osredotočenost. Prihodnje dogajanje sem predala v roke stvarstva, ki bo v naslednjem dnevu povedalo, ali sem zrela in zaslužna, da vidim cilj. Moje telo je postalo čoln, duša je sedla vanj in štartni strel naju je odnesel po toku reke moje želje. Ko pluješ s tokom, je vse enostavno.
 
 
Začetek mi je bil izjemno všeč. Moja prva tekma, na kateri me takoj po štartu ni čakal vzpon, ampak spust. In to naravnost dol v Rabac, po hribčku, na katerem se vsako leto na Valamar trailu mučim navzgor. Navdušilo me je umirjeno vzdušje med tekmovalci. Ni bilo čutiti nobene naglice in prerivanja, čeprav je bila potka ozka. Vsi smo vedeli, da je to šele začetek dolge poti.

V prvi vzpon ujamem svoj ritem in uživam. Odpirajo se prekrasni pogledi na Kvarner. Takrat pomislim: »This is my church!« Tu je dom moje duše. Na teh neskončnih poteh, med temi norci! Naša četica pa koraka. Eno uro gor, eno uro dol. Pod nogami se drobi trd istrski kamen. Vsi dvomi so izpuhteli skupaj s kapljami znoja. Začelo se je. Zdaj gre zares. Korak za korakom proti cilju v Umagu.

 
V Plominu (18km) me pričaka moja podporna ekipa. Andrej in Nataša dream Energe team me bosta spremljala na okrepčevalnicah na tej dolgi poti. Kako prija vedeti, da sta tu samo zame. Da me bosta med vsakim kratkim postankom pocrkljala. Ko vem, da ves čas mislita name in stiskata pesti. Ko vem, da je moj cilj, tudi njun cilj.

 
In že se podam proti dolgemu vzponu na Učko in prvi noči nasproti. Prva noč me ne skrbi, saj sem jih že nekaj prekolovratila po trailih. Druga noč pa je še neznanka in zbuja spoštovanje. A zdaj ne bom mislila nanjo. Se bom ukvarjala z njo, ko pride.

Nekje na pol poti se v svetlobi zahajajočega sonca še zadnjič prikaže vrh Učke, potem pa počasi prižgem naglavno lučko in se potopim v svet teme. Žarek svetlobe avtomatično išče odbleske zastavic, ki kažejo pot, noge drobijo v svojem ritmu. Glava je v svojem svetu. Potujem v tišini. In iščem razglede na osvetljena mesta in vasi tam doli nekje. Reka lučk pred mano se razteza kilometre naprej. Vidim, da so nekateri že dosegli vrh Učke. Tudi jaz bom kmalu tam.
 
 
Tik pod Vojakom me dohiti ekipa Slovencev. Zapojemo Kekčevo pesem. Tisto, ki govori o lahkih nogah onih, ki gredo po svetu dobre volje. Malo se pohecamo in pohitimo naprej v noč. Na spustu prisluškujem, kdaj bom zaslišala prve glasove z okrepčevalnice na Poklonu (43km). Glasno vriskanje me opozori, da sem že blizu. Ker sem močno pred svojo časovnico, se veselim, kako bom presenetila Andreja in Natašo. Hitro se objamemo, napolnita mi zaloge. Trenutno imam še dober apetit in se  najem dobrot, ki so na voljo. Mogoče se kar preveč napokam, zato me zaskrbi, kako bo na naslednjem precej tekaškem odseku.
 
A izkaže se, da so bile skrbi odveč. Hrana je kar padla skozi želodec. Po gozdnih cestah proti Planiku združimo moči z ekipo Slovencev. Aleš mi Izpolni še glasbeno željo. Tako ob polnoči, v soju skoraj polne lune, nekje v Hrvaških šumah, nabijamo Na Golici in jo v plesnem koraku režemo po trasi. Če ne bi doživela, ne bi verjela.

Vem, da se mi je pot do okrepčevalnice na Brgudcu (57km) pred dvemi leti neskončno vlekla. Danes pa sem tam tik tak. Presenečena se zaletim v Petra, ki se je že okrepčal in hiti naprej. Tudi jaz se ne obiram. Moja podporna ekipa je šla spat. Tako sem jima zaukazala, saj ju bom bolj potrebovala naslednji dan in drugo noč, tako sem zdaj do jutra prepuščena sama sebi.

Noč je prijetno hladna. Okrog sončnega zahoda sem čez majčko s kratkimi rokavi oblekla anorak in na glavo poveznila trak. Zdaj razlike v temperaturi med vrhovi in nižjimi legami reguliram samo z odpenjanjem zadrge in rokavičkami, ki jih po potrebi nadenem.

 
Tek ponoči mi zelo prijeten. Ker pa imam težave z vidom, nogometnim vložkom tudi tokrat ne uidem. Z vsako nogo sem kar nekajkrat fino brcnila v kakšen kamen ali skalo in že zdaj je jasno, da bom v kratkem spet brez nohta ali dveh. Pa ravno zdaj, ko imam po res dolgem času spet vse svoje. Pedikerka me bo spet sekirala, čeprav v resnici ne vem zakaj, saj ima s to mojo težavo vendar dober posel.

Na vzponu na Gomilo srečam Petra. Pravi, da ima težave. Rada bi poklepetala z njim, a tudi jaz sem trenutno v low energy in odvlečem se mimo. Tudi Gomila se vleče. Sploh spusta ni in ni konec. To je odsek proge, ki mi je res najmanj ljub. Špičaste skale so nametane po travi in ne morem in ne morem ujeti nekega ritma. Nizki grmički me praskajo po mečih in nemogoče se jim je izogniti.

Kmalu po Trsteniku (74km) tečem po gozdni potki, ko za mano zasvetijo žarometi. Kako za vraga terenec pelje po tej potki, pa še slišati ga ni?! Skočim v grmovje, ko mimo pritečeta Zupančič in njegov tekmec na 100km progi. Z lučmi, s katerimi bi lahko osvetlil cesto, z ramo ob rami, v norem tempu, vštric po potki za enega. Marjanu zavpijem eno spodbudno, ko ju že ni več videti. Jaz pa se še dolgo čudim tej noriji.

Prebavnim motnjam se tudi tokrat očitno ne bom mogla izogniti. Po drugem obisku grmovja sklenem, da bom prenehala z geli in se držala izključno prave hrane. Moje telo kemije ni navajeno in se takšni prehrani upre z vso odločnostjo. Čeprav so ti praški praktični za tovorjenje na preizkušnjah in vsebujejo veliko kalorij na gram teže, si jaz z njimi kot kaže ne morem pomagati.

Žbevnico osvojim v popolni temi. O sončnem vzhodu še ni duha ne sluha. Zdaj pa samo še dol, dol, dol in dol, do Buzeta. Zora me ujame na balkončku, kjer se odpre prekrasen pogled na dolino Mirne. Ugasnem lučko in trenutek postojim. Vse je tako mirno in tiho. Nad reko se vijejo meglice, tu zgoraj pa je vse jasno in že slutim sončen dan, ki se obeta. Zavriskam. Če mi včasih ni nič jasno in se sprašujem zakaj te norije, se v takem trenutku razkrije čista resnica. Jaz sem človek gozdov. Tu sem doma. Ko postavljam noge drugo pred drugo v smelem koraku, ko pljuča dihajo svež zrak, ko je telo potno, ko oči vsrkavajo vso to lepoto, srce igra na vso moč in polni dušo z nečim zelo intimnim.

 
In že sem med prvimi hišami v Buzetu (89km). Noge se po dolgih urah dotaknejo asfalta, podam se proti prebujajočemu mestu. V športni hali me čakata moja suporterja. Premagala sem dobre pol poti. Počutim se sveža in močna. Noge sodelujejo, glava je na mestu. Tu me čaka kosilo, ki ga bom pojedla za zajtrk in sveža oblačila za čez dan.

Do Huma me čaka najbolj zabaven del poti. Sedemkrat bo namreč treba prečkati reko Mirno. S prvim prečkanjem hočem opraviti s skoki po skalcah. A mi že na prvi spodrsne in v vodo padem na rit. Tako zdaj nimam mokrih samo superg, ampak tudi hlače. Dober začetek, ni kaj! Naslednjega se lotim tako, da sezujem superge in nogavice. Kako prijetno je vroče noge ohladiti v mrzli vodi. Zlezem na skalco na drugem bregu in nataknem nogavico, ko dvignem nogo, da bi nataknila še supergo, me zanese in z nogo obuto v nogavico stopim v vodo. »Šit na kubik!« S temi rekami v Istri sem kot kaže skregana. Ko pritečem do naslednjega prečenja, sem že tako ihtava, da na polno zabredem čez vodo kar v supergah. Dva Hrvata, ki sta pritekla za mano, reko prečkata malo višje, kjer je čisto plitka in s suhimi nogami prideta čez. Tudi prav. Moči za pizdakanje po 100 km nimam več. Če bom kdaj nastopala v cirkusu, vrvohodka očitno ne bom, lahko pa grem za klovna. Mokre noge so tudi garancija za žulje, ki se mi seveda izdatno naredijo. Klovnovsko hojo bom torej lahko vadila do cilja.
 
Fant pred mano progo premaguje v hitri hoji. Jaz tečem za njim. Razdalja med nama se ne zmanjšuje. "Kako lahko hodi tako hitro?" Kilometre in kilometre ga gledam pred sabo, kar me kar malo frustrira. Če ga slučajno dohitim na okrepčevalnici, ga bom spotaknila!

Pred Humom (101km) presenetim Natašo. Načrtovala je zasedo iz grmovja, pa sem jaz njo prva zagledala. Bila je presenečena, da še vedno tečem, ko pa vsi hodijo. Meni pa je ta misel dala noro energijo in me še bolj podžgala. V najmanjšem mestecu na svetu, so tudi na okrepčevalnici imeli najmanjšo možno izbiro okrepčil. Nekaj sem vseeno stlačila vase in se podala proti Butonigi, ki sem se je najbolj veselila.

 
Pot do tja je vse kot prijetna. Razdrapane istrske ceste, kjer se kamenje pod nogami vali v nepričakovano smer in korak ni suveren. Raztureni zaselki, kjer se je čas ustavil davno nazaj in kjer postane jasno, zakaj je Istra priljubljena destinacija za snemanje srednjeveških filmov. Shirani psi, ki žalostno renčijo priklenjeni na verige. Močno sonce, ki nažiga v teme. Ko se tam v daljavi odpre pogled na jezero Butoniga (118km), pa se v utrujenem telesu prižge iskrica. Čeprav me do tja čaka še najgrši odsek poti, se v meni prebudi nova energija. Čaka me pot po razmočenem terenu, kjer so kolesnice na kolovozih ugreznjene skoraj meter globoko in na trenutke nimaš pojma, kje bi tekel. Da o blatu, ki se tam verjetno nikoli ne posuši, sploh ne zgubljam besed.

 
A tam na koncu jezera, tam na drugi strani jezu, me čaka prav posebna druščina. Zato pospešim korak in tečem. Tečem po tistem jezu in nastopam, ker vem, da me opazujejo. Ampak moj nasmeh ni zaigran, to je nasmeh čiste sreče. Tam me čaka najboljša okrepčevalnica na svetu, kjer sta šefici Drejka team. Tja me je prišla presenetit Mojca. Tam me objema tekaška carica Jasmina. Andrej in Nataša pa sta mi že pripravila servisni stol. Eden me hrani, drugi dopolnjuje zaloge za na pot, jaz pa pikam žulje. Vsi skačejo okrog mene, kot da sem kraljica na prestolu. Kruta realnost pa je žal ta, da me naprej ne bodo odpeljali v kočiji, ampak bo treba vstati in teči naprej.
Misel na tek zdaj že zbuja prve bolečine. Zavpijem: »Samo še gorski maratonček do cilja!« Vsi navzoči to sprejmejo s takšnim navdušenjem, da se mi zazdi, da je to res »peace of cake« zame. Po hribu navzdol razmigam noge in stečem ob kanalu proti vzponu na Zamask. Tega se spomnim samo v fleših. Sonce nažiga z vedno večjo močjo, senčke praktično ni. V nekem trenutku zaprem oči in miže grizem v hrib. Ne vem, ali bledem zaradi vročine, ali me bo spodsekala neprespanost. Na vrhu je prekrasna istrska hiša z bazenom in razgledom, ki gate trga. To vem, ker sem bila tam na treningu. Na bazen se zdaj še ozrem ne, da se me ne polotijo skomine. Mi pa skromno ohladitev pričarajo na okrepčevalnici, kjer mi ponudijo polivanje s cevjo za zalivanje. Kako malo za srečo rabi popotnik.

Z vrha že vidim svoj naslednji cilj. Prelepi Motovun. Spust z Zamaska postreže še z eno poslastico, trasa vsebuje namreč plezanje čez zidek. Preden se ga lotim, ga s strahom gledam. Po 130km nenavadni gibi lahko povzročijo marsikaj nepredvidljivega, a noge so še vedno presenetljivo prožne. Zidek dejansko prav elegantno preplezam.

 
Kljub vročini sem hitro na Motovunu (130km). Že se vzpenjam po tlakovanih uličicah v hladu kamnitih hiš, odetih v rožice in živopisno pobarvana vrata ter oknice. Čez balkončke se odpira pogled proti morju. Po tistih hribčkih pred njim pa me bo vodila pot popoldne in na večer. Okrepčevalnica je na trgu, na najvišji točki. Počutim se še vedno živahno in svoje navijače spet prešerno objamem. Andrej je zdaj ubral novo taktiko. Nič več me s hrano ne sili s prepričevanjem, ampak mi grižljaje sira in pršuta tlači kar direktno v usta.


Kmalu za tem sem spet v tekaškem koraku. Prečkam dolino Mirne in se povzpnem na hribčke na njeni desni. Sonce počasi zgublja svojo moč. Strmine na Oprtalj (139km) se lotim polna energije in presenetim še sama sebe. Ko prilezem na greben in vem, da je pred mano spet nekaj ravnine, pa se komaj prepričam v tekaški korak. Da mi uspe, se je verjetno zahvaliti samo temu, da je na greben lep razgled z okrepčevalnice, kjer me čakajo moji navijači in nanje je seveda treba ponovno naredit dober vtis. V bistvu pa je tako, da je samo začeti težko. Ko enkrat stečem, vedno uživam. To je tako naravno gibanje, da me nese kar samo od sebe. Seveda pa ne razvijam več kakšne omembe vredne hitrosti, kar se lepo pokaže na klančku pred okrepčevalnico, ko Urša in Andreja tečeta vštric z mano kar v natikačih. 


Po kratkem servisu se podam na odsek, ki mi je leta 2015, ko sem tu tekla na 100km progi, pobral toliko energije, da sem skoraj odstopila. Pot do Završja se je takrat v dežju in burji vlekla kot jara kača. Vso pregreto me danes skoraj hladi ob spominih na to, kako me je takrat zeblo. Ob obujanju spominov pa pot tokrat mineva prijetno hitro. Prav važna sem, ko v klanec suvereno prehitim še nekaj fantov. Na ravnini proti Grožnjanu stečem in prehitevam novo skupinico, ki jo pred mano reže v pohodnem koraku. Prav čutim, kakšno psihično muko jim povzročim, ko pritečem mimo. A za hrbtom slišim, kako se tudi njihovi podplati mukoma odlepijo od tal in se prestavijo v tek. Zdaj ko so pognali, so mi gotovo hvaležni za spodbudo.

Čeprav sem se že na Oprtalju pripravila za noč, na Grožnjan (150km) pritečem še podnevi. Okrepčevalnica na istrskem dvorišču je prav romantično prijetna. Razmišljam, da sem se danes premalokrat zahvalila prostovoljcem na okrepčevalnicah, ker sem se pustila streči mojemu dream teamu, zato si zdaj vzamem čas tudi za to. Posilim se z nekaj hrane, predvsem zato, da bo z mano zadovoljen Andrej. Jesti mi že davno ne paše več. Tudi pijem lahko le še vodo.

 
»Zdaj pa samo še navzdol,« zavriskam in se poženem po Parenzani. Tudi sopiham kot kakšna parna lokomotiva, a še vedno izvajam nekaj, kar je vsaj za silo podobno teku. Počepnem v grmovje. Vsaj tako načrtujem. A tale figura žal ni počep, kar se kot dejstvo pokaže, ko si skoraj polulam spuščene hlače. Malenkost! Saj sem skoraj v cilju. Ko zavijem na zadnjo gozdno potko proti Bujam, se znoči. Prižgem naglavno svetilko in se potopim v meditacijo prihajajoče druge noči. Opazujem svoje počutje in misli. Telo še vedno brezhibno funkcionira, misli pa so presenetljivo bistre.


V Bujah (158km) me že čaka Andrej v polni tekaški opremi. Moja želja je, da me pospremi na zadnjem odseku pred ciljem. Želim si podeliti z njim del moje današnje poti in oživeti spomine na njegov podvig, ko je to pot premagal pred tremi leti. Želim deliti del današnjega dne s človekom, ki mi je bil podpora in navdih ves čas priprav in vso dolgo tekmo.

Zastavi tempo, kot da sem šele začela. Nekaj časa poslušno tekam za njim, nato me prešine, da tako verjetno ne bo šlo in da mi tudi ni treba. V tem trenutku se nepreklicno odločim, da je teka dovolj in bom do cilja hodila. Na srečo Andreju nagaja naglavna lučka, zato mora v gosjem redu za mano, kar ga prisili v moj tempo. Brez prestanka čveka. Povedati mora vse, kar se je zgodilo v dolgem dnevu, ki je za nami. Najprej me to čebljanje moti, saj sem več kot 24 ur potovala v tišini, sama s svojimi mislimi in občasnimi kratkimi klepeti s sotekmovalci. Potem pa se melodija njegovega glasu zlije z monotonijo poti in postane mi prijetno. Vesela sem, da imava na voljo čas za ta pogovor. Lepo je izvedeti, kaj se je dogajalo v ozadju tekme.

»Kontrola bo,« zavpijem. »Kaj sanjaš?« me vpraša. »Glej, tam stoji en dedek, verjetno bo kontrola, zakaj bi sicer sredi noči stal sredi teh neskončnih travnikov.« Ko lučka obsveti visoko odrezan štor prerasel z bršljanom. »Aha! To so tiste radosti druge noči, ko vidiš, tudi česar ni.«

Iz teme se zdaj izlušči znak »3km do cilja«. V tem trenutku prvič na tej dolgi poti začutim, da sem izgubila fokus. Popade me melanholija in zajame naveličanost. »Ne! Ne more bit še tri kilometre! Ne more! Jaz ne morem tako daleč,« izdahnem. Andrej pa se mi smeji: »Molči ženska in piči dalje! Pretekla si 168 kilometrov in zdaj je 3 kilometre veliko?!« Res je. Na celi dolgi poti nisem imela niti ene krizice. Enkrat samkrat nisem razmišljala, koliko še, ali se smilila sama sebi. Samo drobila sem pot, ki se je raztezala pred mano. Zato nasmeh na usta in pot pod noge!

In že sva pod uličnimi svetilkami Umaga (171km). »V cilj bom pa pritekla!« In tečem. Tam je. Tam so zastavice, rdeča preproga, fotografi, moje drage navijačice. Celotna pot se zlije v eno točko! Zdaj sem potrjena 100 majlerica! Skočim v zrak! Vse za dobro fotografijo, upam, da jo kje najdem. In že se objemamo! V cilju po 171km, +7120vm, -7400vm in 30:50urah istrskih potk. »Drejka team, hvala vama za vso podporo in nesebično deljenje vajinih izkušenj! Draga Nataša, ne verjamem, da ima še kdo tako prijateljico! In moj dragi, boš zdržal s to noro babo?«  »A to je zdaj to?« rečem in se počutim nekako prazno. Pa me Urša potolaži: »To je to za enkrat, ostalo pride za tabo.«

Okrog vratu mi obesijo ogromno finišersko medaljo na rdečem traku. Malo se namrdnem. Na mizi so tudi take z modrim trakom, ki so mi bolj všeč. Pač nisem oboževalka rdeče barve. Misli še do konca ne razvijem, ko se zavem, da ima barva traku svoje sporočilo. Pretekla sem vendar rdečo, najtežjo in najdaljšo progo!

 
Odkrevsam na večerjo. Za mizo sedim s tekaškim nahrbtnikom na ramah. Nekako je prirasel name.

Z dnevom zamika pa je prišlo tudi tisto »nekaj«. Solze sreče in olajšanja, ker mi je uspelo! Solze vsega, kar sem vložila v to norost. In zavedanje, da sem naredila nekaj posebnega.  

Nekateri nas označujejo za norce, drugi za odvisneže, tretji nas občudujejo. Vse je res. Res pa je tudi, da sem, med vsemi v teh letih pretečenimi kilometri, ugotovila, da je tek po naravni podlagi človekovo najbolj naravno gibanje, to je naš življenjski stil že od pradavnine. Zato v tem gibanju začutim povezavo s svojimi predniki in sabo kot Človekom.

 

14 komentarjev:

 1. Katja, zdaj sem pa res odtekla celo progo s tabo ;)
  Hvala za zapis.
  "This is my church"
  pravi ona pesem.
  "You are my priest" pravim jaz :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljeni, sem Theresa Williams Potem ko so v odnosu z Anderson več let, se je razšla z mano, sem naredil vse, kar je možno, da ga pripelje nazaj, vendar je bilo vse zaman, sem ga želela nazaj toliko zaradi ljubezni imam za njega, ga prosil sem z vsem, sem se obljub, a je odklonil. Razložil sem moj problem, da moj prijatelj in je predlagal, da naj se raje obrnite na urok Caster, ki bi lahko pomagali me začara, da ga pripelje nazaj, vendar sem tip, ki ni nikoli verjel v urok, nisem imel druge izbire, kot da ga skušam poslali urok kolesa, in on mi je povedal, ni bilo nobenega problema, da bo vse v redu, preden tri dni, da bo moj bivši vrnil k meni pred tri dni, je odda urok in presenetljivo v drugi dan, to je približno 4 ure. Moj bivši me je poklical, sem bil tako presenečen, da je odgovoril na klic in vse, kar je rekel, je bilo, da je žal za vse, kar se je zgodilo, da se je želel vrniti k njemu, da me ljubi toliko. Bila sem tako srečna in šel k njemu, da je bilo, kako smo začeli živeti skupaj srečno znova. Od takrat sem na obljubo, da kdo vem, da imate težave odnos, bi bilo v pomoč, da te osebe, ki mu sklicuje na edini pravi in ​​močan urok kolesa, ki so mi pomagali pri moji težavi. e-pošta: drogunduspellcaster@gmail.com ga lahko po e-pošti, če boste potrebovali njegovo pomoč v vašem odnosu ali kateri koli drugi zadevi.

   1) Ljubezen uroki
   2) izgubljeni ljubezni Uroke
   3) Ločitev Uroke
   4) Marriage Uroke
   5) vezavo črkovanja.
   6) razpadu Uroke
   7) Preženite preteklo Lover
   8.) Želite, da je treba spodbujati v pisarni / Loterija urok
   9) želijo zadovoljiti vaš ljubimec
   Stopite v stik z veliko človeku, če imate kakršne koli težave za trajno rešitev
   skozi drogunduspellcaster@gmail.com

   Izbriši
 2. V knjigi "Rojeni za tek" pravijo, da si je s tekom človeški lovec iz pradavnine zagotovil hrano. Teorija je logična. Kot tudi to, da ti zagotovo ne boš lačna😁. Šalo na stran, Katja bravo. Zapis je pa prekratek 😉😘❤️

  OdgovoriIzbriši
 3. Waw! Fantastičen dosežek in čudovit zapis.
  Jaz sem rekla da 100 milj nikoli, 100 km pa enkrat.
  Bomo videli. Ko to bereš te vsekakor zamika. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljeni, sem Theresa Williams Potem ko so v odnosu z Anderson več let, se je razšla z mano, sem naredil vse, kar je možno, da ga pripelje nazaj, vendar je bilo vse zaman, sem ga želela nazaj toliko zaradi ljubezni imam za njega, ga prosil sem z vsem, sem se obljub, a je odklonil. Razložil sem moj problem, da moj prijatelj in je predlagal, da naj se raje obrnite na urok Caster, ki bi lahko pomagali me začara, da ga pripelje nazaj, vendar sem tip, ki ni nikoli verjel v urok, nisem imel druge izbire, kot da ga skušam poslali urok kolesa, in on mi je povedal, ni bilo nobenega problema, da bo vse v redu, preden tri dni, da bo moj bivši vrnil k meni pred tri dni, je odda urok in presenetljivo v drugi dan, to je približno 4 ure. Moj bivši me je poklical, sem bil tako presenečen, da je odgovoril na klic in vse, kar je rekel, je bilo, da je žal za vse, kar se je zgodilo, da se je želel vrniti k njemu, da me ljubi toliko. Bila sem tako srečna in šel k njemu, da je bilo, kako smo začeli živeti skupaj srečno znova. Od takrat sem na obljubo, da kdo vem, da imate težave odnos, bi bilo v pomoč, da te osebe, ki mu sklicuje na edini pravi in ​​močan urok kolesa, ki so mi pomagali pri moji težavi. e-pošta: drogunduspellcaster@gmail.com ga lahko po e-pošti, če boste potrebovali njegovo pomoč v vašem odnosu ali kateri koli drugi zadevi.

   1) Ljubezen uroki
   2) izgubljeni ljubezni Uroke
   3) Ločitev Uroke
   4) Marriage Uroke
   5) vezavo črkovanja.
   6) razpadu Uroke
   7) Preženite preteklo Lover
   8.) Želite, da je treba spodbujati v pisarni / Loterija urok
   9) želijo zadovoljiti vaš ljubimec
   Stopite v stik z veliko človeku, če imate kakršne koli težave za trajno rešitev
   skozi drogunduspellcaster@gmail.com

   Izbriši
 4. Z veseljem bi delil svoje pričevanje vsem ljudem v svetu. Sandra iz Anglije Bara the Finder, pred dvema letoma sem se poročil s svojim možem o majhnih stvareh, ki jih vedno prihaja pozno ponoči, pije preveč, in vedno spi z drugimi ženskami z zunanje strani. Nikoli nisem ljubil nikogar v svojem življenju, razen njega. hočem ga izgubiti, ker smo skupaj trdo delali, da bi postali to, kar imamo danes. pred nekaj meseci je zdaj usklajevanje živeti z mano in otrokom, biti samohranilec včasih težko, zato nimam nikogar
  in srce me je poklicalo mami in ji vse razložilo, mama mi je povedala o Dr.Chambercu, pomagal ji je rešiti problem med njo in mojim očetom, bil sem čuden zaradi tega, ker niso bili vsi drugo tri leta in pol, in to je bil kot čudež, vrnili so se drug drugemu. poslali so ga zdravniku Dr.Chambercu, na njegov elektronski naslov: chamberc564@yahoo.com
  in mu razložil vse, kar mi je obljubil, naj ne skrbi, da bi bil očaran in da bi se stvari vrnile nazaj na to, kako smo spet tako ljubezni, in da je bil še en ženski duh, ki je nadzoroval mojega moža. moj problem bo rešen v dveh dneh, če mislim, da sem rekel OK. Torej mi je dal urok in dva dni kasneje se je moja ljubezen vrnila in me prosila za oprostitev. zato sem se odločil deliti svoje izkušnje z vsakim telesom, ki ima težave, se obrnite na zdravnika, ki je na svojem e-poštnem naslovu razrešil veliko kolesa: chamberc564@yahoo.com (1) Če želite dobiti svojega nazaj .
  (2) če imate vedno slabe sanje.
  (3) Ali želite biti nadgrajeni v vaši pisarni.
  (4) Ali želite, da ženske / moški tečejo za vami.
  (5) Če želite otroka.
  (6) Ali želite biti bogati.
  (7) Ali želite svojega moža / ženo vezati
  tvoje za vedno.
  (8) Če potrebujete finančno pomoč.
  (9) Nega rastlin
  (10) zmaga na loteriji

  OdgovoriIzbriši
 5. Hvala Bogu, da sem v DR osagiede verjel, ko sem prebral toliko pričevanj o njegovem delu in se odločil, da ga bom poklical. Jaz sem Kovačič Jožef. Pišem svoje pričevanje, za katerega nikoli nisem mislil, da je mogoče. Preden sem spoznal DR Osagiedeja, sem začutil, da je to vraževerna vera in da čarovnije niso znanstveno dokazane, toda to uroka me je prepričalo v nekaj drugega. On je dober človek. Svojo bivšo ženo sem našel s pomočjo tega človeka po štirih letih poskusov, vendar ni bilo mogoče ničesar pokazati. Če preberete pričevanje DR Osagiedeja, je res. Moja žena Sharon me je zapustila več kot 4 leta in rad bi jo vrnil in jo poskušal prositi, naj se vrne, vendar me je obšla gluha in me javno razglasila za absurdno. DR osagiede mi je poslal eden od mojih prijateljev, ki mu je pomagal tudi na mojem delovnem mestu, in sem mu povedal, da je vraževeren in da je nor, da verjame v takšne fetišistične stvari. Toda po tolikih mislih o tem sem šel na spletno stran in se odločil, da ga pokličem po e-pošti. Hitro mi je dal številko svojega mobilnega telefona in pogovarjali smo se že dolgo časa. On je najboljši. Preden je napisal delo, sem že imel zavarovanje. V treh dneh je moja bivša žena prišla po štirih letih posmeha, da je nekoristen človek, prišel k meni in me vprašal. Nisem vedel, kaj je ta človek naredil, vendar je zelo dober pri tem. Zahvaljujem se mu in mojemu prijatelju, ker ga poznam vsak dan v mojem življenju. Mislim, da bo pomagal vsakomur, ki prosi za pomoč. Kontaktirali ga boste na doctorosagiede75@gmail.com ali WhatsApp +2349014523836
  in je tudi sposoben ...
  1) ljubezenske igre
  2) izgubljene ljubezenske uroke
  3) ločitev
  4) zakonca zakonca
  5) očarljivo vezivo
  6) uroki raztapljanja
  7) simulirajte majhnega ljubečega prijatelja
  8.) boste napredovali v črkovanju vaše pisarne / loterije
  9) bo zadovoljila vašo ljubezen
  10) želite biti bogati
  doctorosagiede75@gmail.com ali
  whatsapp +2349014523836

  OdgovoriIzbriši
 6. Pozdravljeni, vsi gledalci na spletu, jaz sem Dragica Marčič, iz Ljubljane, Slovenija ... sem tu, da delim čudovito delo, opravljeno zame ... Po treh letih v zakonu z možem z dvema otrokoma se je moj mož začel čudno obnašati in se dogajati zunaj z drugimi ženskami in mi je pokazal hladno ljubezen, večkrat mi grozi, da me bo ločil, če si ga upam podvomiti o njegovi aferi z drugimi ženskami. Bil sem popolnoma opustošen in zmeden, dokler mi stari prijatelj ni sporočil o urivanju uroka. Internet, imenovan Dr igbinovia, ki ljudem, ki imajo težave v zvezi in zakonski zvezi, pomaga z ljubezenskimi uroki, sem sprva dvomil, če takšna stvar sploh obstaja, vendar sem se odločil, da poskusim, ko se obrnem nanj, pomagal mi je dati ljubezenski urok in v 48 urah se je moj mož vrnil k meni in se začel opravičevati, zdaj pa je nehal hoditi z drugimi ženskami in je z mano za dobro in zares. Obrnite se na tega velikega ljubitelja ljubezenskega uroka, da se bo vaš odnos ali zakonska težava rešila danes .... on tudi pozdravi ... HIV / AIDS, HEPATITIS, NIZKA SPERMSKA ŠTEVILA, RAZLIČNE BOLEZENI, FIBROIDNE BOLEZNI, GONORHEA, FALLOPIAN TUBE, BREZPLAČNOST, HERPES . vse zahvaljujoč dr. Igbinovia vam lahko tudi pomaga, kontaktirajte ga neposredno, če potrebujete njegovo pomoč na EMAIL .... doctorigbinovia93@gmail.com ga pokličite zdaj in kontaktno številko WhatsApp na WhatsApp 2348144480786 hvala, ker ste si namenili svoj čas. .......

  OdgovoriIzbriši
 7. Pozdrav prijatelji, ovo je moje svjedočenje. u braku smo 5 godina, a zajedno 9 godina. bili smo razdvojeni 4 meseca. Želi i nije voljan spasiti naš brak. Bili smo sjajan par (barem sam u to vjerovao) i rijetko se svađamo. Mjesecima prije nego što je otišao od kuće, bio je toliko neaktivan i puno je spavao. Shvatio sam da ima emocionalnu vezu s nekim i potvrdio je da je privlači. Zatim je rekao da više nije zaljubljen u mene i da ne može živjeti sa mnom. Mjesecima sam molio, plakao i tako dalje. Toliko mi je trebala pomoć i želim da mi se muž vrati. Surfao sam internetom kad sam vidio svjedočanstvo gospođe o tome kako je dr. Ajayi sjajni čarobnjak za čaroliju koji je pomogao izliječiti fibroid i mogla je imati vlastito dijete. pretvorite obnovljeni mir u dom. ispustila je njegov kontakt i ja sam ga kopirao, u početku sam bio sumnjičav za kontakt, ali stvarno mi je potrebno trajno rješenje mog problema, pa mu šaljem poruku koja mu objašnjava moju situaciju, rekao mi je da budem siguran da će moj muž doći uzvratite mi ako bih trebao raditi kako je on uputio, učinio sam sve što mi je rekao da učinim i četvrtog dana dobio sam od njega tekst izvinjenja rekavši da ne zna šta je nad njim, te večeri se vratio kući i molio se za sva njegova pogrešna djela i od tada su naša ljubav i brak bili jači. Želim zahvaliti velikom čarobnjaku za čaroliju dr. Ajayai za njegov dobar posao i ponovno usrećivanje u životu. Ako imate isti bračni problem ili imate druge probleme koji vas pritiskuju, kontaktirajte dr. Ajayi danas na e-mail: Drajayi1990@gmail.com ili Whatsapp broj: +2347084887094. Sposoban je da izvrši bilo koju čaroliju na koju se sjetite, ja sam živo svjedočanstvo.

  OdgovoriIzbriši
 8. POWERFUL SPELL CASTER THAT BROUGHT MY EX HUSBAND BACK INTO MY LIFE AFTER HE LEFT ME EMAIL Her VIA EMAIL maamtifah@GMAIL.COM ADD Her ON WHATSAPP +27605775963 Hello my fellow friends online I'm munilah from USA, I want to use this medium to thank Dr latifah because I've brought back my Ex husband. my husband left me for his ex girlfriend he had before he married me it's a difficult situation for me I called and beg him to come back he refused he said he don't love me anymore I tried every possible way to get him back all was in vain I told my friend about it and she gave me Dr Great email and I emailed him and told her my problem and she told me what to do and I did it and he cast a love spell which brought back my husband within 24 hours. If you need help in getting back together with your Ex,

  OdgovoriIzbriši
 9. am here to give my testimony about Dr latifah who helped me .. i want to inform the public how i was cured from (HERPES SIMPLEX VIRUS) by salami, i visited different hospital but they gave me list of drugs like Famvir, Zovirax, and Valtrex which is very expensive to treat the symptoms and never cured me. I was browsing through the Internet searching for remedy on HERPES and i saw comment of people talking about how Dr latifah cured them. when i contacted her she gave me hope and send a Herbal medicine to me that i took for just 2 weeks and it seriously worked for me, my HERPES result came out negative. I am so happy as i am sharing this testimony. My advice to you all who thinks that there is no cure for herpes that is Not true just contact her and get cure from Dr maam healing herbal cure of all kinds of sickness you may have like
  (1) CANCER,
  (2) DIABETES,
  (3) HIV & AIDS,
  (4) URINARY TRACT INFECTION,
  (5) CANCER,
  (6) IMPOTENCE,
  (7) BARENESS / INFERTILITY
  (8) DIARRHEA
  (9) ASTHMA
  (10 ) SIMPLEX HERPES AND GENITAL
  (11) COLD SORE
  HERPES. he also cure my friend from cervical cancer Email: maamtifah@gmail.com or whatsapp hER on +27605775963

  OdgovoriIzbriši
 10. Moj mož je varal z mojo prijateljico, preselil se je k drugi ženski. Moj mož, ki ne bi mogel brez mene zdaj ne želi videti mene. Tako sem vesel, da sem dobil moj ljubek mož nazaj, ko sem bil scammed dvakrat ponaredek urok caster, ampak se zahvaljujem Bogu, da dr Lomi pomagal pripeljati nazaj moj mož brez odlašanja brez kakršne koli oblike prevara dejavnosti. Obrnite se na tega Boga poslal urok caster na njegovo WhatsApp številko;+2349034287285 Ali Email; LOMIULTIMATETEMPLE@GMAIL.COM obljubim, da vam bo pomagal rešiti vaš odnos problem, njegove besede so prepricani!

  OdgovoriIzbriši
 11. Hej vsi! Tukaj sem, da delim svoje pričevanje. Zdravnik zelišč in urok mi je naročil, naj to pričevanje objavim na spletu, da bo ves svet vedel, kako močno in hitro deluje njen urok. Poučil me je veliki zeliščar po imenu dr. Jasper. Leta 2015 so mi postavili diagnozo herpes virus, poskusil sem na vse možne načine, da bi se ozdravil, vendar so se vsi moji napori izkazali za neuspešne, dokler me prijatelj ni seznanil z zeliščarjem dr. herpes virus (Herpes), ko sem kontaktiral to zeliščarko preko njene elektronske pošte, mi je poslala zeliščno zdravilo herpes virus preko kurirja, ko sem prejel zeliščno zdravilo mi je dala navodila po korakih, kako ga uporabiti, ko sem ga apliciral v skladu z navodila sem bil popolnoma ozdravljen virusa v 3 tednih uporabe. Kontaktirajte tega neverjetnega zeliščarja še danes, da dobite zdravilo.
  Preko gmaila: doctorjaspermagic@gmail.cpm Lahko ji tudi pošljete e-pošto, če potrebujete njeno pomoč pri vašem razmerju ali katerem koli drugem primeru.
  1) Ljubezenski uroki
  2) Izgubljeni ljubezenski uroki (naredite, da vas bo spet vzljubil)
  3) Ločitve
  4) Urok za poroko in nosečnost
  5) Zavezujoče uroke
  6) Oddelki
  7) Smrtni urok
  8.) Želite napredovati v svoji pisarni
  9) Želite zadovoljiti svojega ljubimca
  10) Loterija
  Obrnite se na to čudovito žensko, če imate težave za trajno rešitev
  gmail: doctorjaspermagic@gmail.com
  ali WhatsApp: +2349150316084

  OdgovoriIzbriši
 12. Moje ime je Tiffany Lacey in zelo sem vesela, da sem na tem spletnem dnevniku objavila, kako mi je odličen čarovnik pomagal vrniti ljubezen mojega življenja. Vem, da je tam zunaj veliko žensk, kot sem jaz, ki so naredile toliko, da so dobile nazaj svojega moža, tukaj sem, da vam povem, da ne iščete več, saj je odgovor tukaj. Iskreno verjamem, da bi bil svet boljši, če bi obstajalo do pet urokov, kot je DR IBINOBA. Videl sem ljudi, ki so se pritoževali, kako so jim lažni uroki obljubili, da jim bodo pomagali, a niso mogli, toda z DR IBINOBO vam povem, da vaš problem je že rešen. Z možem sva bila ločena 3 LETA in nisem mogla prenesti živeti brez njega. Poskušala sem vse, da bi ga dobila nazaj, a nič ni delovalo, dokler nisem videla številnih pričevanj o tem, da je čarovnik poklical DR IBINOBA in kako odlično je njegovo delo . Takoj sem stopila v stik z njim in sledila korakom, ki so mi bili povedani, in v naslednjih 72 urah me je moj bivši ljubimec poklical in bil željan mojega odpuščanja, da si ne želi nič drugega kot to, da bi me imel za vedno v objemu. Čutila sem toliko veselja in sreče, da sem našla DR IBINOBO, upam, da boste vsi tukaj našli to moje pričevanje in dobili svojega moža nazaj v samo 72 urah. DR IBINOBA WhatsApp +2348085240869,E-pošta: dromionoba12@gmail.com...Vi ste naslednji, ki bo svoje pričevanje delil z vsemi

  OdgovoriIzbriši